You might also like
Do nich właśnie należy też strudel o nadzieniu makowo-jabłkowym. Nie jest tak trudny do wykonania, a po upieczeniu jest pyszny i wspaniale się prezentuje.
Do miski wsypujemy suche składniki na ciasto, dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto.
Gdyby ciasto było za suche, dodajemy jeszcze śmietany. A jeśli za mokre – mąki.
Gotowe ciasto rozwałkujemy na prostokąt. Przygotowujemy farsz. Jabłka myjemy, obiecany i ścierany na dużych oczkach tarki. Dodajemy cukier, cynamon, skrapiamy sokiem z cytryny.
W drugiej misce mieszamy mak z cukrem pudrem. Wracamy do ciasta. Smarujemy je olejem, wykładamy masę makową, a następnie jabłka. Zaginamy krawędzie ciasta, a następnie zawijamy ciasto.
Gotowego strucla układamy na papierze do pieczenia, smarujemy żółtkiem. Pieczemy 25 min. w 180 st. C.
Comments are closed.