Świąteczna Piernikowa Choinka – Piękna i aromatyczna ozdoba każdego Świątecznego stołu. Zachwyci każdego bez wyjątku

Moje najmłodsze pociechy uwielbiają pomagać mi w kuchni, a szczególnie wtedy gdy chodzi o kolorowe i słodkie ozdoby.

W Święta każdy dom powinien pachnieć cynamonem, przyprawami korzennymi, cytrusami i…piernikiem. Przed każdymi Świętami Bożego Narodzenia, wraz z dziećmi piekę pierniki o różnych kształtach, a następnie wszyscy pięknie je ozdabiamy. Nie może również zabraknąć pięknego upominku w postaci piernikowej choinki… Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 3,5 szklanki mąki (0,5 szklanki do podsypywania ciasta)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 łyżki stołowej miodu
  • 50 g masła
  • 2 jajka kurze
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki mielonych przypraw (cynamon, kardamon, imbir)
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 żółtko jajka przepiórczego

 

SKŁADNIKI NA LUKIER:
  • 1 białko jajka przepiórczego
  • 4 łyżki cukru pudru

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W garnku często mieszając, podgrzej do 70-75 stopni wodę z miodem, cukrem i masłem.

 

2. Połowę przesianej mąki, dodaj do garnka i szybko wymieszaj, aby nie było grudek. Potem zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia. Do wystudzonej masy, dodaj jajko kurze, żółtko jajka przepiórczego i pozostałą, przesianą mąkę z sodą. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.

 

3. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto na grubość 0,7 cm. (ciasto im będzie cieńsze, tym piernik twardszy).

 

4. Foremkami o kształcie gwiazdek o 3 różnych wielkościach, wyciśnij kształty. Poukładaj je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180° C, przez około 8 minut. Potem, odstaw do całkowitego wystygnięcia.

 

6. Wystudzone pierniki udekoruj lukrem, który przygotujesz z białek ubitych z cukrem pudrem. Gdy całkiem zastygnie na piernikach, możesz zacząć przygotowanie choinki.

7. Zacznij od największych gwiazdek, na których środku nałóż kleksa świeżego lukru, a następnie układaj kolejno mniejsze. Zwróć uwagę na to, aby promienie gwiazdek w kolejnych warstwach nie pokrywały się ze sobą. Pozostaw gotowe choinki do wyschnięcia. Gotowe!

Świąteczne, piernikowe choinki, możesz ozdobić również w dowolny sposób kolorowymi posypkami. Owinięte przezroczystą folią, będą pięknym podarunkiem dla bliskich.

Wesołych Świąt!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!