You might also like
Podgrzej mleko, by było lekko ciepłe. Masło rozpuść i odstaw. Powinno mieć pokojową temperaturę. W ciepłym mleku rozpuść cukier i sól. Kiedy cukier i sól dobrze się rozpuszczą w mleku, dodaj roztopione masło, a potem dodawaj po jednym jajku intensywnie mieszając.
Do mąki dodaj suche drożdże, a potem wymieszaj suche składniki z mokrymi tak, aby powstała jednolita masa. Możesz to zrobić rękami lub użyć specjalnej końcówki w swoim robocie kuchennym. Ciasto powinno być elastyczne.
Po wyrobieniu włóż do foliowego woreczka i przechowuj w lodówce.
Następnego dnia weź tyle ile potrzebujesz, uformuj bułeczki i piecz w piekarniku w odpowiedniej temperaturze – bułeczki drożdżowe zazwyczaj piecze się ok. 20 minut w temperaturze ok.180 stopni.
Comments are closed.