You might also like
Z tych owoców można przyrządzić wiele różnych zapasów na zimę do słoików, a najlepsze są słodkie desery z jabłkami w roli głównej. Szarlotka zwana „trzy szklanki” to prosty sposób na pyszny deser do popołudniowej kawy w jesienne wieczory. Warto wypróbować tę sprawdzoną recepturę!
Za pomocą trzepaczki wymieszać suche składniki, czyli mąkę z kaszką manną, cukrem i cukrem waniliowym, a także z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu podgrzać mleko z dodatkiem masła, aż do jego rozpuszczenia.
Po skropieni ich sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Jedną trzecią suchego ciasta wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Na niej równomiernie rozprowadzić jedną trzecią jabłek.
Mieszankę mleczną wylać na ciasto. Drewnianym szpikulcem należy przebić ciasto w kilku miejscach, żeby mleko wsiąkło głęboko wewnątrz. Ciasto wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Comments are closed.