W Świąteczne dni, nie może zabraknąć również pysznego ciasta do popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty.
Pyszny, łatwy w przygotowaniu i aromatyczny torcik orzechowy, to propozycja wyjątkowego ciasta na wyjątkowe Świąteczne dni w gronie najbliższych. Do dzieła!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
-
4 jajka
-
4 łyżki miodu
-
1-1,5 szklanki cukru
-
50 ml koniaku
-
2,5-3 szklanki mąki
-
Łyżeczka octu
-
Łyżeczka sody
-
½ łyżeczki cukru waniliowego
-
100 g orzechów włoskich lub ziemnych
SKŁADNIKI NA KREM:
-
300 g mleka skondensowanego gotowanego
-
200 g masła
-
100 g prażonych orzechów włoskich
-
Do dekoracji: gorzka czekolada oraz orzechy
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka, ubij mikserem na wysokich obrotach z cukrem, a następnie dodaj cukier waniliowy, koniak i miód. Dokładnie wymieszaj.
2. W małej miseczce, wymieszaj sodę z octem i dodaj do masy. Nie przerywając mieszania, stopniowo dodawaj mąkę. Mieszaj do czasu, aż składniki połączą się ze sobą.
3. Obrane orzechy, rozdrobnij blenderem. Połowę, dodaj do przygotowanego ciasta, a pozostałe przełóż do miseczki.
4. Przygotowane ciasto, podziej na dwie części i każde z nich piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180° C do czasu, aż się pięknie zarumieni. Gotowość sprawdzaj drewnianym patyczkiem. Gotowe ciasto, wyjmij z piekarnika i pozwól wystygnąć. Potem, przekrój każde ciasto na pół.
5. Teraz czas na krem: Do wysokiego naczynia wlej mleko skondensowane, dodaj miękkie masło i z pomocą miksera ubijaj do czasu, aż zgęstnieje. Potem, dodaj pozostałe orzechy, wymieszaj i wstaw do lodówki na 10 minut.
6. Ciasto, nasącz przygotowaną wcześniej mocną herbatą z łyżeczką cukru.
7. Teraz możesz zacząć składać tort: Na ciasto, wyłóż warstwę kremu, wygładź i dociśnij kolejnym ciastem. Powtórz czynność z każdym ciastem. Na koniec całość lekko dociśnij i pozostałym kremem wysmaruj boki i wierzch tortu. Gotowe!
Pozostała jedynie dekoracja. Doskonale sprawdzi się posypka z posiekanych orzechów oraz startej na tarce gorzkiej czekolady. Przed podaniem, przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Smacznego!
Comments are closed.