You might also like
Gołąbki w stylu tureckim przyrządzam równie często, co ich tradycyjne odpowiedniki, ponieważ obie wersje cieszą się takim samym uznaniem wśród moich bliskich. Dania te charakteryzują się intensywnym aromatem, są sycące i niezwykle smakowite. Przepis polecam wszystkim, którzy kochają dania mięsne, lubią bawić się smakami w kuchni i zaskakiwać gości nowymi, fantastycznymi kombinacjami smaków. No to zaczynamy!
1. Umieść główkę kapusty w garnku z wodą, blanszuj we wrzątku i systematycznie oddzielaj liście, tak jak to robisz przy gotowaniu tradycyjnych gołąbków.
2. W międzyczasie, zrób sos: Do garnka z wodą dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz i cukier. Dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut.
3. Do mielonego mięsa wołowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę, resztę koncentratu pomidorowego, płatki ostrej papryki oraz ugotowaną kaszę bulgur i ugotowany ryż. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, roztopione masło i dokładnie wszystko wymieszaj.
4. Z tak przygotowanego mięsa uformuj małe pulpety i zawijaj je w liście kapusty.
5. Na patelni rozgrzanej z olejem, usmaż gołąbki z każdej strony na złoto, a następnie polej je sosem i dusz pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut. Gotowe!
Comments are closed.