Węgierskie chrusty – Receptura jest prosta, a smak obłędny. Znikają ze stołu w kilka chwil

Wypieki domowej roboty zawsze cieszą domowników i sprawiają, że ci zjadają je w mgnieniu oka.

Dzisiejszą propozycją będą węgierskie chrusty, które są bardzo popularne w tym kraju i inne od tych, które możemy znaleźć w Polsce. W przepisie używamy kwaśnej śmietany i lekkiego, drożdżowego ciasta.

Receptura jest prosta, a smak obłędny, dlatego koniecznie musisz ją wypróbować!

Wymagane składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • 50 g cukru białego
  • 4 kurze żółtka
  • 1 łyżka stołowa kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka stołowa Brandy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • olej roślinny
  • cukier puder

Sposób przyrządzenia:

Weź mały garnuszek, wlej do niego mleko i podgrzej je. Rozpuść w nim łyżeczkę drożdży. Do sporej miski wsyp mąkę, cukier oraz sól, a następnie wymieszaj.

Dodaj także żółtka, rozpuszczone w mleku drożdże, śmietanę oraz brandy. Wszystkie składniki dokładnie połącz i zacznij wyrabiać ciasto. W międzyczasie dodaj 50 g stopionego masła. Odstaw ciasto na 30 minut, do ciepłego miejsca, by te wyrosło.

 

Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i zacznij kroić w kształt prostokątów. Na środku każdego kawałka ciasta zrób niewielkie nacięcie i przełóż przez nie krawędzie.

Przygotuj patelnię lub garnek i rozgrzej dużą ilość oleju. Chrusty smaż w głębokim tłuszczu, aż te przybiorą rumianą barwę.

 

Po smażeniu wyłóż ciasteczka na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru oleju. Możesz posypać chrusty cukrem pudrem dla dekoracji. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!