Oryginalna, włoska receptura na babkę jest niezwykle prosta. Można ją modyfikować wedle własnych preferencji i dostępnych składników.

Drożdże z jedną łyżeczką cukru należy rozpuścić w wodzie, a następnie wymieszać z połową szklanki mąki i  przykryte ręcznikiem odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

 

 

Na stolnicę wysypać mąkę, w kopczyku zrobić niewielki dołek. W dołku umieścić rozpuszczone masło, cukier, jajka i żółtka oraz drożdże. Ciasto zagniatać, aż będzie rozciągliwe i elastyczne.  Do ciasta dodać posiekane orzechy, kandyzowane owoce oraz rodzynki, wszystko dokładnie pozagniatać i wymieszać, by dodatki połączyły się z ciastem.

 

 

Odstawić ciasto na 1,5 h w tym czasie powinno podwoić soją objętość.  Naczynie, w którym babka będzie się piekła, wyłożyć pergaminem, szpatułką wyłożyć ciasto i wygładzić jego powierzchnię.  Odstawić na godzinę, by ciasto rosnąć, dotarło aż do brzegów formy.

 

 

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, włożyć formę z ciastem i piec przez około 15 minut, po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez kolejne 20-30 minut.

To, czy ciasto jest gotowe, należy sprawdzić patyczkiem.

2 of 2Czytaj dalej
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!