Wyjątkowe ciasto na pierogi na wodzie mineralnej- wychodzi zawsze idealnie z tym przepisem.

Sporo z domowych gospodyń uważa, że robienie pierogów to zajęcie bardzo czasochłonne i pracochłonne.

Dobrze byłoby przekonać się, że w rzeczywistości jest całkiem inaczej. Wybranie jak najlepszego przepisu na ciasto jest podstawą sukcesu. Ciasto nie powinno przylegać do dłoni, sklejać się, a także rozklejać w trakcie gotowania. Uniwersalne ciasto do pierogów może dać Ci przepis zawarty na tej stronie.

Składniki

  • 2.5-3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego

Jak przygotować?

Wlej mineralną wodę i jajko surowe do głębszej miski, a następnie dodaj sól, olej rafinowany oraz cukier. Używając trzepaczki, zmieszaj wszystkie składniki, aż cukier i sól się rozpuszczą. Przesianą mąkę dodaj do reszty, a ręką lub łyżką wyrabiaj ciasto. Następnie po przeniesieniu mąki na powierzchnię roboczą ugniataj ciasto rękami przez 7-8 minut…

Wróć1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!