SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
Zdejmij z kapusty wierzchnie liście, włóż ją w całości do dużego garnka, zalej wodą i zaparzaj, aż liście zaczną się oddzielać.
Oddzielone po zaparzeniu liście, gotuj jeszcze na małym ogniu przez 2 minuty, a następnie wyjmij i odstaw do wystygnięcia.
Twarde i grube części liści odetnij. Obraną i drobno pokrojoną cebulę podsmaż na patelni, aż się zeszkli.
Potem dodaj mięso mielone i podsmażaj na małym ogniu.
Teraz dodaj obrane i starte na tarce o grubych oczkach surowe ziemniaki. Podsmaż do czasu, aż ziemniaki będą w połowie miękkie. Przypraw solą i pieprzem do smaku. (Jeśli tak zdecydowałeś, teraz możesz dodać ugotowany ryż). Wszystko dokładnie wymieszaj, farsz jest gotowy.
W miseczce roztrzep jajka z mlekiem.
W naczyniu żaroodpornym, poukładaj liście kapusty tak, aby przykryły całe dno. Potem wyłóż połowę farszu i polej połową masy mleczno-jajecznej.
Teraz powtórz warstwy w tej samej kolejności. Wierzch, polej kwaśną śmietaną. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.
Comments are closed.