Jeżeli lubisz kurczaka i szukasz ciekawego pomysłu na niebanalne danie, to koniecznie musisz wypróbować tej pysznej zapiekanki z dodatkiem grzybów.
Połączenie ciasta, kurczaka i grzybów jest świetnym wyborem nie tylko na co dzień, ale także na rodzinne spotkania. Wypróbuj ten przepis i koniecznie podziel się swoimi wrażeniami.
Do miski wsyp mąkę pszenną, masło, wbij jedno jajko oraz dolej wody. Z wszystkich składników zagnieć ciasto i uformuj je w dużą kulkę. Ciasto owiń folią i schowaj do lodówki na 30 minut.
Ugotowanego w lekko osolonej wodzie kurczaka ostudź, a następnie pokrój w kostkę. Umyj cebulę oraz grzyby, a następnie drobno je posiekaj. Weź patelnię, użyj trochę oleju i podsmaż warzywa.
Do pieczarek na patelni dodaj pokrojonego kurczaka, całość smaż mniej więcej 6 minut. Weź tarkę z drobnymi oczkami i zetrzyj na niej żółty ser.
Przygotuj sobie formę do pieczenia (najlepiej okrągłą), wyjmij ciasto z lodówki i rozłóż je na dnie oraz na bokach naczynia. Na środku rozsmaruj nadzienie z kurczakiem i pieczarkami, a następnie zalej wszystko przygotowaną wcześniej mieszanką.
Tak przygotowane danie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 40 minutach twoja zapiekanka będzie gotowa.
Comments are closed.