Zapiekanki z pieczarkami – leniwce. Szybkie, pyszne i aromatyczne, gotowe już w kilka minut.
Chcesz szybko coś przekąsić albo zaskoczyli cię niespodziewani goście? Nie masz pomysłu na kolację? A może nie wiesz co zrobić z resztkami pieczarek?
Na te pytania najlepszą odpowiedzią będą zapiekanki z pieczarkami! Szybkie, pyszne i aromatyczne, gotowe już w kilka minut. Świetnie sprawdzą się również jako lunch do pracy lub przekąska na piknik.
Poradzi sobie z nimi nawet niedoświadczony kucharz (możecie je przyrządzić razem z dziećmi, będą miały świetną zabawę). Aby je przygotować, potrzebujesz tylko kilku łatwo dostępnych składników.
Składniki:
- bochenek chleba
- 200 g świeżych pieczarek (lub innych grzybów)
- 100 g dowolnego twardego sera
- 1 cebula
- 1 łyżka śmietany (lub majonezu)
- trzy gałązki koperku (lub innych ulubionych ziół)
- 1/3 łyżeczki soli
- mielony czarny pieprz do smaku
- 20 g masła (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Świeże pieczarki umyj, obierz i pokrój (lub porozrywaj) na mniejsze części. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy (lub innego tłuszczu) wrzuć pieczarki i podsmażaj na małym ogniu, dopóki woda nie odparuje. Mieszaj co kilka sekund.
Następnie dodaj posiekaną cebulę i wymieszaj z pieczarkami. Podsmażaj przez kilka minut, co chwilę mieszając. Pod koniec dodaj sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser. Koperek (lub inne zioła) posiekaj i wymieszaj z serem oraz śmietaną (lub majonezem). Następnie dodaj serową mieszankę do ostygniętych pieczarek i cebuli. Możesz również dodać kawałek masła w razie potrzeby.
Pokrój bochenek chleba w podłużne kromki i posmaruj pieczarkowym farszem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj w 180 stopniach przez ok 15 minut.
Comments are closed.