Złote roladki z nietypowym nadzieniem. Każda z Was powinna spróbować tych pysznych rarytasów
Czy zastanawialiście się kiedyś ile można przygotować dań wykorzystując fileta z kurczaka?
Oczywiście jest ich niezliczona ilość, przez co można wykazać się dużą kreatywnością wybierając ten produkt w przygotowaniu potraw. Największym plusem filetów z kurczaka (i w głównej mierze całego mięsa drobiowego) jest zawartość łatwego w przyswajaniu białka, a przy tym stając się jednym z najchudszych gatunków mięsa.
Szybki czas obróbki termicznej i szeroki wachlarz wykorzystania (m.in jako przekąska, danie główne, czy dodatek do sałatek) sprawia, że filety z kurczaka cieszą się niezmiennie ogromną popularnością.
Na starcie będziecie potrzebować kartki i długopisu? Dlaczego?
Bo to właśnie jeden z tych przepisów, do których wraca się z przyjemnością i gwarantuję, że na stałe zagości w Waszej kuchni. Roladki z kurczaka z nietypowym nadzieniem z warzyw, roztopionym serem i orzechami włoskimi sprawią, że ich smak na długo pozostanie w pamięci niejednego gościa.
Składniki:
- 500g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 100g sera topionego w bloku
- 40g orzechów włoskich
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej słonecznikowy
- sól
- czarny pieprz
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności umyj fileta z kurczaka, następnie pokrój na mniejsze części. Rozbij mięso delikatnie tłuczkiem, pamiętając by nie doprowadzić do rozerwania struktury mięsa. Dodaj sól i pieprz.
Cebulę obierz i posiekaj. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchew. W rondlu rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i smaż kilka minut, później dodaj marchew i gotuj do miękkości. Dopraw warzywa do smaku.
Ser topiony pokrój na małe kosteczki, a następnie dodaj do warzyw stale mieszając, aż masa dobrze się połączy ze sobą. Całość przenieś do dużej miski, ostudź. Orzechy drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników.
Całość wymieszaj. Przygotowaną masę nakładaj po łyżce na samym skraju fileta. Zwiń ciasno w rolkę. Tą czynność powtarzaj do czasu wykorzystania wszystkich składników.
Przygotowane mięso zanurzaj w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzej olej słonecznikowy. Smaż roladki z obu stron na złoty kolor. Usmażone odkładaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym – aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Comments are closed.