You might also like
Przygotowanie
Prace nad rogalikami zaczynamy od przygotowanie rozczynu. Do szklanki ciepłej wody (ale nie gorącej, inaczej drożdże nie wyrosną) rozkruszamy drożdże oraz dodajemy sól, cukier i mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy olej (najlepiej słonecznikowy) i rozczyn z drożdży.
Ciasto zagniatamy przez chwilę, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 min. w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt dużego koła o grubości ok. 5mm. Każde koło kroimy na 8 części, najpierw na pół, następnie na ćwiartki, i je także na pół, dokładnie jak pizzę. Starajmy się, aby nasze trójkąciki były równe.
Na podstawie każdego z trójkątów umieszczamy łyżkę dżemu. Im gęstszy dżem wybierzemy, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że wypłynie on podczas pieczenia. Następnie zwijamy odrobinę ciasta, dociskamy krawędzie, i zwijamy resztę, tak by powstał rogalik.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem. Pieczemy około 20 min do uzyskania złotego koloru.
Comments are closed.